Rius y Taulet, alcalde de Barcelona

Francesc de Paula Rius i Taulet va neixer a Barcelona l'any 1833. A 1858 es va inscriure al Col.legi d'Advocats, professió que va exercir durant 10 anys. En la revolució de 1868 va ser regidor de l'ajuntament de Barcelona i abans de 1873 va ser per primer cop alcalde. Càrrec que va ocupar en diferents ocasions de la seva vida. Els anys 1881-1884, i despres 1885-1889. Va promoure la urbanització de la Gran Via, la Rambla Catalunya, el soterrament del tren al carrer Aragó, el nou cementiri de Montjuic,etc. I sobretot la gran exposició del Parc de la Ciutadella.

En contra de les acusacions d'aprofitar-se de les obres, en morir l'any 1889 la situació econòmica en que quedava la seva família, va fer que s'obris una subscripció popular per regalar-li una torre a Sarrià.

Torre que es va construir a Sarrià per subscripció pública per a la família del que va ser l'alcalde de la Exposició de 1888 de Barcelona.

Situada al carrer Anglí a la cantonada de l'antic camí a Sant Gervasi ( que avui ha desaparegut, i que a la foto veiem en línia recta senyalant el col.legi dels Escolapis).

A uns propietaris de la Rambla Catalunya que agraïts per la urbanització volien regalar-li un solar, els va contestar:

"no se ofendan si me niego rotundamente a aceptar el regalo, pues tengo el firme propósito de morir-me sin poseer un palmo de terreno en Barcelona".

Placa situada a l'entrada de la casa de Sarrià, donada a Rius i Taulet.