Les Monges del Sagrat Cor

Al començar la primera guerra carlina al 1833 el Sr. Serra va enviar les seves dues filles a un internat de monges de Perpinyà.

Parlem del col·legi de monges que a Perpinyà tenia l’ordre fundada per Magdalena Sofia Barat des de 1829. I parlem del Sr. Mariano Serra Soler ( nascut a Palafrugell a 1775 ) que havia tornat de Xile arran de la independència d’aquell país on tenia els seus negocis, i on havia nascut el seu fill Josep Maria.

En acabar els seus estudis les germanes Carme y Rosa Serra Muñoz van professar com a monges a Perpinyà.

El ric Sr. Serra va comprar una finca a Sarrià, fora del poble, camí de Pedralbes quan encara no existia el Passeig de la Reina Elisenda.

El fill Serra va casar-se l’any 1832 als 21 anys amb Dorotea Chopitea de 16 anys que era també nascuda a Xile.

La relació entre la cunyada i les dues germanes monges es va fer intensa i de seguida van tenir un interès comú: Es van plantejar obrir un nou col.legi a Barcelona. El 1843 una de les germanes mor i els drets d’herència de les germanes monges faciliten el destinar una part dels terrenys de Sarrià per edificar el col.legi, encara que la donació legal de la finca no es va fer fins 1861. Va ser el primer col.legi religiós que va instal·lar-se a Sarrià. I no cal dir que la primera alumna va ser Dolores Serra Chopitea.

Encara cal destacar que les monges del Sagrat Cor varen ser pioneres en un altre terreny. En tractar-se de fer la capella annexa al col.legi al 1860, la pròpia fundadora Magdalena Sofia Barat va insistir en que es prengués com a model l’església gòtica de Saint Thibault de Maitre Antel on ella havia fet la primera comunió.

L’encàrrec es va fer a l’arquitecte Josep Casademunt Torrents, ( 1804-1868 ) titulat a Madrid a l’Academia de San Fernando a 1830, i així es va iniciar el moviment neogótic a Catalunya que desprès fou seguit per molts altres. Cal recordar que Josep Casademunt va ser professor d’arquitectura junt amb Elies Rogent i l’iniciador de la renaixença artística que seguiren Josep Oriol Mestres, Juan Martorell Montells, etc.